Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bayramlar, Geleneksel Halk Tiyatrosu, Seyirlik Oyunlar

 

Hıdrellez Pilavları : Yeşillik günü (Ruz-i Hızır) günü anlamına gelen, kasım günlerinin sonu, yılın ortası sayılan Hıdrellezin 1. günü (6 Mayıs) ve daha sonraki günlerde verilen pilav. İnsanların bir araya gelerek muhabbet ve hürmet duyguları içinde sohbet ederek hoşça vakit geçirmelerine; hürmet ve ikramda bulunarak aralarındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesine vesile olan pilav ikramlarının, yağmur duasının ve güreşlerin yapıldığı günlerdir. Eski yıllarda ilçe ve tüm köylerinde yapılan hıdrellez pilavları ve yağmur duaları; günün özelliklerine uymayan hareketlerin görülmesi neticesinde, dejenere edildiği kanaatına varılmış, önce yayla köylerinde daha sonra da ova köylerinde tamamen terk edilmiştir. 

Panayır : Her yıl 10-11-12 Eylül tarihlerinde yapılan Hayvan ve Emtia Panayırı' nın, halk dilindeki adı; Panayır' dır. Ekonomisi tarıma dayalı olan ilçe insanının bir yıl boyunca ürettiği mahsullerini, yetiştirdiği hayvanlarını değerince satması ve kışlık erzakını tedarik etmesi için kurulmuştur.1983 Yılına kadar ilçe içerisinde yapılan panayır; Dr. Ramıs Türkmen' in Belediye başkanlığı döneminde bugün panayırın yapıldığı çayıra taşınmıştır. Hayvancılığın azalması ulaşımın kolaylaşması gibi sebeplerden panayırın özellikleri değişmiş, çadırlarda dansözlerin oynatıldığı, içki ve kumarın olağan hale geldiği, dogulcülerin halkacıların geçim kaynağı olan günler şekline dönüşmüştür. 2001 yılında panayırın ilçe ye maddi ve manevi yönden zarar verdiği görüşü Belediye meclisi tarafından oy birliği ile benimsenerek panayırın kaldırılmasına karar verilmiştir. 

Soğan ve Üzüm Festivali : 
 İlk defa 7 Eylül 1994 de Pamukova'nın ilçe oluşunun yıldönümü kutlamaları kapsamında yer alan Soğan ve Üzüm Festivali, kaymakam İbrahim Kapaklıkaya'nın gayretleriyle yapılmıştır. Festival çerçevesinde en iyi soğan ve üzüm yetiştiricilerine çeşitli ödüller verilmiştir. Çiftçilerin daha iyi ürün yetiştirmesini teşvik mahiyetinde olan festivalin 1995'te yapılması gereken ikincisinin yapılamamasının nedeni, festival tarihine yakın tarihlerde Pamukova'da bulunan mühimmat deposunda meydana gelen elim kaza ve sonuçlarıdır. 

Çilek Festivali : 26 Haziran 1987 Tarihinde Çilekli (Katırözü) köyünde, köyün, köyde üretilen çileklerin tanıtılmasına yönelik ve kaliteli çilek üreticilerini teşvik gayesi ile tertiplenen ilçe tarihindeki ilk festival. 1. Katırözü çilek festivalinde çilek üreticilerine verilen ödüllerin, hakkı olanlara verilmediği iddiası, gerekli desteği görmemesi, dar çerçeve içerisinde tertiplenmesi ve ekonomik sebeplerden dolayı ikincisi düzenlenmemiştir. 

Pamukova Güreşleri : İlk kez 9 Eylül 1989 tarihinde Pamukova'nın ilçe oluşunun yıl dönümünü kutlamak için yapılmıştır. Geleneksel Pamukova Güreşleri üç sene üst üste düzenlenmiş, daha sonraları ise halk tarafından fazla ilgi duyulmaması gibi sebeplerden, bu program bir daha uygulanmamıştır. İlk Geleneksel Pamukova Güreşleri o yılın kaymakamı olan Mustafa Uysal'ın önderliğinde yapılmıştır. Bundan çok daha önceki yıllarda ise, Pamukova güreşleri adı altında Pamukova Spor Kulübü yararına, programsız güreş müsabakaları tertip edilmişse de bu etkinliklere düzenlilik kazandırılamamıştır. Hatta o dönemin ünlü baş pehlivanlarından Mehmet Ali Yağcı gibi tanınmış sporcular da bu müsabakalara katılmıştır. 

Hacı Pilavları : Hacı pilavı: Hacdan dönen hacıların; eş, dost, akraba ve köylülerini davet ederek onlara ikram ettiği pilavdır. Bu pilavlarda hacılar tarafından mevlüd’ü şerif okutulur. Hacca gidenlerin haccının kabul olması, hacca gidemeyenlere de Allah-u Teala'nın hacca gitmelerini nasip etmesi için dualar yapılır. Davete gelen misafirler, Kabe'den dönen hacı tarafından kurulan, sallananların günahlarının döküldüğüne inanılan salıncaklara bindirilir. Davetlilere hacdan getirilen hurma ve zemzem suyu ikram edilir. 

Aşure Günleri : Nuh Aleyhisselam’ın tufandan kurtulduğu gün gemide kalan bütün yiyecekleri birbirine karıştırarak yaptığı yemekten, ilham alınarak, Halk tarafından da en az yedi çeşit nimetin karıştırılıp pişirilerek dağıtıldığı güne; Aşure günü denir.Aşure günü: Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan, Yunus Aleyhisselam’ın balık karnından çıktığı, İbrahim Peygamberin Nemrut’un attığı ateşte yanmadığı, Yakup Aleyhisselam’ın Hz. Yusuf'a kavuşup gözlerinin açıldığı, Eyüp Aleyhisselam’ın yaralarının iyileştiği, Hz İsa'nın doğduğu ve Yahudilerin elinden kurtularak göğe çıkarıldığı, Musa Aleyhisselam’ın Kızıldeniz’i yararak geçtiği, Firavun'un Kızıldeniz’de boğulduğu gündür. 

Babam Sultan Pilavı : İlki 1991 yılı Haziran ayında yapılan “Geleneksel Babam Sultan Hazretlerini anma günü” nün halk dilindeki adı Babam Sultan pilavıdır. 
Babam Sultan Hazretlerini anma günü programı, dini sohbet, vaazı nasihat, ilahiler ve Kur-an’ı Kerim Tilaveti ile başlayarak öğle namazından sonra verilen pilav ikramı ile sona erer. Muradiye Kültür Vakfı, Pamukova Babam Sultan Şubesi tarafından tertip edilen Babam Sultan Pilavı, İlçe, İl ve komşu illerden gelenlerin güne büyük rağbet göstermeleri neticesinde her sene tekrarlanarak geleneksel hale getirilmiştir. 

Hüseyinli Köylüler Günü : Her yıl Ağustos ayının ikinci pazar günü İnönü Yaylası'nda yapılması kararlaştırılan ve ilki 11 Ağustos 1996 tarihinde yapılan özel gündür. Köyü tanıtmak, köyden ayrı olan insanların birbirleriyle kaynaşmasını temin etmek gayesi ile tertiplenen, Kuran-ı Kerim tilaveti, dini sohbet, pilav ikramı ve spor müsabakaları yapıldığı "Hüseyinli Köylüler Günü" tüm yöre halkına açık olan Hüseyinli Köylüler günü maddi imkansızlıklar ve gayesinden sapması gibi sebeplerden dolayı terkedilmiştir. 

Öküzcü Yatağı Şenlikleri : İlki 14 Temmuz 1996 tarihinde Eskiyayla köyünün kuzeyinde kalan Öküzcü Yatağı adlı çayırda halka açık Eskiyayla köylüleri tarafından düzenlenen gündür. Tüm yöre insanlarının davetli olduğu, halkın birbiriyle tanışması ve kaynaşması gayesini güden bu günde, pilav ikramı, güreş, çeşitli spor müsabakaları ve şenlikler yapılmakta iken, bu şenlikler de Hüseyinli Köylüler günü gibi maddi imkansızlıklar ve gayesinden sapması gibi sebeplerden terkedilmiştir. 

Kıranyurt Yayla Açılışı : Köyün önemli geçim kaynağı olan hayvanlarını otlatmak için, yaz aylarını serin ormanlarda ve yaylalarda geçiren Mesruriye'lilerin, kutladıkları, "Kıranyurt yaylası açılışı"şenlikleri adını verdikleri gün. Gençlerin spor müsabakaları yaptığı güreşe meraklı olanların güreştikleri, Mesruriye'lilerin kendi aralarında düzenledikleri bu günün, başka gayesi de, değişik yerlerde oturan Mesruriye'li insanların, birbirleriyle tanışmaları ve kaynaşmalarını temin etmektir