Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Büyük Akgöl ve Mavigöl Turumuz - 20 Ocak 2018

20 Ocak 2018'e yine hızlı bir giriş yaparak güzel bir tur gerçekleştirdik. Bu güzel günün rotası Adapazarı'na 40 km. mesafede Ferizli İlçesine bağlı Gölkent Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ilimizin de en büyük 2 nci gölü olan Büyük Akgöl'dü.

Hava bisiklet sürmek için mükemmeldi. Sağ olsun bu güzel tura arkadaşlar beni de davet ettiler. Bu davete icabet ettiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Onlara da buradan teşekkür ediyorum.

Gidiş yönünde rüzgar bizi çok sevdi ama dönüş yolunda hiç sevmedi. Malumunuz rüzgar bisikletçilerin direnç kabusudur. Yollar ise oldukça sakindi, özellikle köy yolların da hiç yok denecek kadar araç vardı. Bu durum da bizlerde bu sessizlik ve huzur dolu yollarda özgürlüğe doyasıya pedal çevirdik.

40 km. pedal çevirdikten sonra Büyük Akgöl'e varıyoruz. Etraf sessiz ve sakin, bizden başka kimsecikler yok. Oradaki rüzgarı ve temiz havayı hiç bitmeyecekmiş gibi içimize çekerek gençliğimize iksir katıyoruz.

Tahmini 2 hafta önce yapılmaya başlanmış ama henüz bitmemiş olan göle oldukça hakim bir nokta da yer alan muhteşem bir kuş gözlem ve gözetleme kulesi yapılmış. Tahmini olarak yaz aylarında tamamen faaliyete gireceğini düşünüyoruz. Bu alanın ve çevrenin güvenliğinden sorumlu bir abimiz yanımıza geldi ve ayak üstü güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Güzel kalpli abimizin bazı istek ve dilekleri vardı, bunlardan bir kaç tanesini yazmak istiyorum. Böyle güzel bir mekanın etrafının güzelleştirilmesini, reklam ve tanıtımlarının iyi yapılmasını, mangal ve barbekü gibi alanların yapılmasını istedi.

Bulunduğu konum itibariyle Karasu-Adapazarı ana yolundan 7 km. içeride yer alıyor. En yakın yerleşim yeri ise 1 km. mesafede ve hemen hemen her türlü imkan mevcut. Giriş yön tabelası henüz olmasa da bil boardlarda reklamları yapılmaya başlanmış. İnşallah gelecek vaad eden yerlerden olur. Avcılara burada büyük sorumluluk düşüyor.

Eski zamanlarda avcılık zaruri durumlardan aç kalmamak için yapılıyordu, günümüzde her türlü imkan varken bu hayvanları zevk için avlamak bana doğru gelmiyor. Umuyorum ki bilinçli bir toplum olarak hem böyle alanları hem de kuşların neslini koruyacağız inşallah.

Üç katlı bu kulenin en üst kısmına çıkarak bu muhteşem manzarayı çıplak gözle görmek ömrümüze ömür kattı. Fotoğraflardan da bu güzellikleri görebilirsiniz. Etrafı ormanlık alanla kaplı olduğundan yeşil ile bütünleşen ender güzellikte, ayrıca kamp içinde uygun şartlar sağlandığında çok güzel olur diye düşünüyorum.

İlk katı ve ikinci katında yeme içme imkanları yapılacağı söylendi, bu bile insanları bu güzelliğe davet için yeterli olacaktır. Belediye yi de ayrıca tebrik etmek lazım. Yıllardır kaderine terk edilmiş bir alanı gün yüzüne çıkartmak için çalışmalar yapmışlar. İnşallah devamı da gelir.

Dönüş yoluna geçtiğimizde ana yoldan ayrılarak Söğütlü İlçe merkezi eski ana yol üzerinden Adapazarı'na doğru sapıyoruz. Bunun nedeni Akarca Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve irili ufaklı 4 yapay göletten oluşan ve adına da Mavi Göl denilen güzel bir yere gittik. Bura da 1 restaurant ve birde balık yeme yeri var. Özellikle bir tanesi gemi şeklinde müşterilerini cezbetmek için su üzerinde gün yüzüne çıkmış.

Bu alanda manzaranın tadını ve bu güzel günü özetleyen bir de toplu fotoğraf çekildik. Bu karede Erkan arkadaşımız görünmese de o gönlümüzün en güzel köşesine sakladık. Emeği geçenlere ve katılımcılara çok teşekkürler. Bir daha ki turlarda görüşmek dileğiyle

Büyük Akgöl (1).jpg
Büyük Akgöl (2).jpg
Büyük Akgöl (3).jpg
Büyük Akgöl (4).jpg
Büyük Akgöl (5).jpg
Gölkent Yolu (1).jpg
Gölkent Yolu (2).jpg
Mavigöl (1).jpg
Mavigöl (2).jpg
Mavigöl (3).jpg