Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Hendek Bayraktepe ve Selmandede Turum - 16 Aralık 2017

16 Aralık 2017'nin güzel ve güneşli bir gününde toplamda 90 km.yi bulan turumun rotası İlimize bağlı Hendek İlçesiydi. Hava rüzgarlı ve güneyden esiyordu, hızı ise tahmini olarak 20 km. civarındaydı. Hem giderken hem de gelirken tempoyu etkileyecek bir durumla karşılaşmadım ama arada sıra rüzgar savurdu birazda silkeledi diyebilirim.

Rüzgarlı havalarda size tavsiyem rüzgar nereden eserse essin, ne kadar şiddetli olursa olsun küçük büyük vites demeden sürekli olarak pedal çevirin. Pedal çevirmeniz size denge ve sürtünme sağlayacağından düşmenizi engeller ve yolunuza devam edersiniz. Ayrıca rüzgarlı havalarda ağırlık faktörleri de devre girdiğinden hafifseniz bisikletiniz de hafif ise temkinli gitmenizde fayda var.
Mola vermeden 36 km. mesafede yer alan Hendek İlçesine 28 km. hız ortalamasıyla varıyorum. İlk olarak 350-400 mt. yükseklikte ilçe merkezine 4 km. mesafede yer alan Bayraktepe Sosyal Tesislerine gideceğim. Yol üzerinde yönlendirme tabelaları mevcut. Adapazarı'na 40 km. mesafede. Yola devam ederek yokuş başlangıcına geliyorum. Burada iki çıkış var, birisi dolambaçlı eğimi daha düşük zaman olarak 5 dakika kadar bir fark yaratıyor, diğeri ise %24 gibi yüksek eğimlere sahip oldukça dik ama zaman olarak daha kısa bir çıkışa sahip.

Ben tabi ki eski bir mtb ci olarak %24 lük dik olan yokuştan hiç inmeden neredeyse tamamını ayakta ön kısma ağırlık dengesi vererek çıktım. Bu yoldan çıkacaklara tavsiyem resmen duman attırıyor)))))). İlk olarak Bayraktepe alanındaki şehitliğe giderek tüm şehitlerimize dualar gönderiyorum. Sizlerde dualarınızı eksik etmeyin. Böyle rahat rahat gezebiliyorsak onların sayesindedir.

Burada biraz vakit geçirdikten sonra sosyal tesise varıyorum. Bu alandan biraz bahsetmek isterim. Yüksek bir rakımda yer alıyor ve 360 derece açık bir alana sahip, bir çok imparatorluğa ait kitabelerin yanı sıra çokta güzel bir kültür evi (müze) si var. Ayrıca birde bura hiybe edilen gerçek bir savaş uçağı da var. Burada yer alan bayrak direklerine yaz döneminde tüm ülkelerin bayrakları asılıyor.
Tesisin bir güzel yanı da saat 12.00'a kadar açık büfe kahvaltı sistemi olması, tavsiyem 09:30 u geçirmeyin, çeşit kalmıyor. Açık kapalı alanlarda yeme imkanı, mescit, wc gibi imkanlarında olması çok güzel. Fiyatını sormadım ama kahvaltının bedeli 15 TL. civarındadır. Geçen sene 10-12.5 TL. civarındaydı çünkü. Buraya geldiğinize kesinlikle pişman olmazsınız.

Buradaki imkanlar sadece bunlarla da sınırlı değil tabi ki, yaz dönemi yapay bir şelalesi var ama şu anda akmıyor. Ayrıca oda tipi konaklama imkanları da mevcut. Fiyatlarını bilmiyorum maalesef. Çevresi oldukça temiz ve bakımlı, otoparkı mevcut.

Burada da biraz vakit geçirdikten sonra 3 km. yukarıda yer alan Selman Dede Türbesi, Hayvanat Bahçesi ve Mesire Alanına doğru pedal çeviriyorum. Her iki alana da giriş ücretsiz. Mesire alanı girdiğinizde sol tarafınızda mini bir hayvanat bahçesi var, kış döneminden dolayı çeşitliliği az olsa da yine de güzel. Mescit'in yanı sıra büyükte bir camisi var. Selman Dede'nin türbesi de caminin içerisinde yer alıyor. Girişte sağ tarafta ise yaz aylarının pehlivanlarının kıran kırana mücadele ettiği büyük bir güreş alanı mevcut. Bu şenlikleri takip ederek bu gösterileri izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Mesire alanında yeme içme büfe gibi imkanlarda var. Bu alan gerçekten çok büyük, her yer ağaçlık ve gölgelik, her yerde wc ve çeşmede mevcut. Futbol sahası voleybol alanları da buraya renk katmış, işin özü buraya yolunuz düşerse bütün gününüzü ister piknik yaparak isterseniz de gezerek doyasıya geçirebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim. Hele ki tüm yaprakların yerlere döküldüğü son bahar aylarında tadından yenmez diye düşünüyorum.

Bu alanda da biraz vakit geçirdikten sonra Hendek İlçe merkezine giderek bisikletçi Esat abimizi ziyaret ediyorum. Hoş sohbet ve ikramı için kendisine teşekkür ediyorum. İyi bir bisiklet ve motosiklet ustasıdır. Malum o kadar yol yaptık karnımız acıktı, uğrak yerimiz olan bir lokantaya giderken birisi bana Recep diye seslendi, birde baktım ki bisikletçi dostumuz Cesim abi. hemen selamlaşıp ayak üstü sohbet ediyoruz. Kendisini uzun zamandır görmüyordum çok iyi oldu. Sohbetin ardından ayrılarak bende lokantaya giderek karnımı doyuruyorum. Yemeğin ardından Hendek merkezinde dere boyu bisiklet yolunda pedal çeviriyorum.

Hava güzel olunca insanlarda kendilerini suyun dinginliğine vurarak dere boyunda yer alan banklarda oturarak huzuru doyasıya yaşıyorlar. Bende tabi bu imkanlardan nasipleniyorum. Hendek'e gelip de Gaffar Okkan'ın mezarını ziyaret etmemek olmaz diyerekten hemen mezarı başına giderek tüm ölüşlerimize dualar ediyorum. Sizlerde dualarınızı eksik etmeyiniz.

Saat 15.00 gibide dönüş yoluna geçerek kazasız belasız bir şekilde turumu tamamlıyorum. Bir daha ki turlarda görüşmek dileğiyle

Bayraktepe (1).jpg
Bayraktepe (2).jpg
Bayraktepe (3).jpg
Bayraktepe (4).jpg
Bayraktepe (5).jpg
Bayraktepe (6).jpg
Bayraktepe (7).jpg
Bayraktepe (8).jpg
Bayraktepe (9).jpg
Selmandede (1).jpg
Selmandede (10).jpg
Selmandede (11).jpg
Selmandede (2).jpg
Selmandede (3).jpg
Selmandede (4).jpg
Selmandede (5).jpg
Selmandede (6).jpg
Selmandede (7).jpg
Selmandede (8).jpg
Selmandede (9).jpg
Gaffar Okkan.jpg