Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Düzce-Harmankaya Şelalesi Turumuz 02 Temmuz 2017

02 Temmuz 2017’nin sıcak bir gününde Sakarya merkezine 70 km. mesafede Düzce İli, Cumayeri İlçesine bağlı Dokuz Değirmen ve Harmankaya Köyleri sınırları içerisinde yer alan 60 mt. yüksekliğine sahip doğal Harmankaya Şelalesine bisiklet turu gerçekleştirdik. 

Meteorolojiden bu Pazar günü sıcaklığın 40 derecelerin üzerinde olacağı bilgisini almıştık. Böyle bir havada güneş altında yanarak ciddi rahatsızlıklar yaşamamak için turumuza sabahın 06:00 saatinde başladık. Ayrıca güneş kremi de kullandık. Böyle havalarda kesinlikle güneş kremsiz yola çıkmayın.

Sabahın serin havasında ve trafiksiz ortamında düştük yollara. Parkurun zorluk derecesi 10 üzerinden 7 civarındaydı. İnişi ve çıkışı çok bir parkurdu. Tek seferde 6 km.lik yokuşları da içerisinde barındırıyordu. Zaman sıkıntımız olmadığından kendimizi de yormayarak sohbetler içerisinde ortalama 20-25 km. hızlarla Hendek İlçe merkezine vardık. 

Buraya kadar gelmişken bir çorba içelim veya bir çay içelim dedik ama bu saatlerde hiçbir yerde açık mekan bulamadık. İsmail sağ olsun sırt çantasıyla hazırlıklı gelmiş, getirmiş olduğu gıda takviyelerinden tüketerek gücümüze güç kattık. 

Rüzgar ise gidiş yönünde biraz ön taraftan esti ama hızımızı çok etkilemedi. Böyle havalarda rüzgar serinlemek için bulunmaz bir nimetti. Bütün tur boyunca güneşin sıcaklığını hiç hissetmedik. Oldukça keyifli bir şekilde turumuzu tamamladık.

65 km. kat ederek Dokuz Değirmen Köyüne varıyoruz. Bu köy adını su ile çalışan 9 tane değirmenden alıyor. Günümüze kadar 3 tanesi ayakta kalmış hala aktif olarakta çalışmaktadır. Dileyenler köyün merkezinde camiinin arkasında yer alan bu değirmeni ziyaret edebilir un alabilirler. 

Bu köyün en büyük özelliklerinden birisi de her yıl yerli ve yabancı turistlerin Rafting yapmak için buraya akın etmesidir. Fiyatlarına gelince 2016 yılı itibariyle kişi başı 90-110 TL. arasıdıri. Bir bot 6-7 kişi alıyor. Başınızda birde rehber bulunuyor. Can yeleklerini giymek zorunlu. Fiyata dahil olan hizmetlerde açık büfe kahvaltı, duş ve rafting için kıyafetler de yer alıyor. Dileyenler firma tarafından çekilen fotoğrafları ve videoları ücret karşılığında CD ye çektirebiliyorlar. 

2016 yılında bu heyecanı tatmış birisi olarak insanın ömründe bir kez bile olsa bu sporu denemesini tavsiye edebilirim. Su seviyesinin yüksek olduğu zamanları takip ederseniz daha eğlenceli oluyor. 
Bu kadar bilgilendirmeden sonra yolumuza devam ederek şelalenin başlangıç parkuruna kadar varıyoruz. Başlangıç yerine kadar tabelalar mevcut. Parkurun başlangıcında küçük bir köprü göreceksiniz, köprünün altından su akıyor. Şelalenin su seviyesini buradan anlayabilirsiniz. Su akmasa bile şelaleye gitmemezlik yapmayın çünkü üst kısımlarda suyun aktığını göreceksiniz.

Dere boyunu ve patikaları takip ederek orman içerisinden 900 mt. kadar yukarıya çıkarak şelaleye ulaşabiliyorsunuz. Şelaleye varmadan önce irili ufaklı birkaç şelaleden ve dere yatağından karşıdan karşıya geçmek için bir çok tahta merdiven de geçiyorsunuz. Bu merdivenlerde yürümek çok keyifli ve zevkli oluyor. 

Derenin suyu içilir mi diye düşünürseniz eğer ben içtim. Bazı dönemler çok daha temiz akıyor. Herhangi bir sorun yaşamadım. Şelalenin orman yolu ıssız ve sakin. Bazı yerlerde dereden geçmek zorundasınız. Mevsim şartlarına göre ayaklarınız da ıslanabilir. Tedbirli gitmenizde fayda var. Sessizlik ve orman dokusu sizi korkutmasın. Herhangi bir yabani hayvan yoktur. En azından ne biz gördük nede burada böyle bir hayvanın olduğunu duyduk. 

Şelaleye vardığımızda su seviyesi az olsa da yine mükemmel bir manzara ile karşılaştık. Şelalenin bulunduğu ortam dağların birbirini sıkıştırması sonucu oluşmuş. İçe göçük oval bir yapıya sahip ve tamamen doğal. 

Manzara ve ortam o kadar büyüleyici ki insanın huzur bulmaması için hiçbir neden yok. Kesinlikle pişman olmayacağınız bir deneyim ve güzellik yaşamak istiyorsanız buralara gelmelisiniz.

Şelalenin üst kısımlarına doğru çıkmayı denemeyiniz, çünkü kaygan ve yosun oluşumlu kayalardan oluşuyor, ayaklarınız kayabilir ciddi yaralar alabilirsiniz. 
Burada 1 saat kadar vakit geçirdikten sonra başlangıç parkura geri dönüyoruz. Saat 12:00’a geldi, kahvaltıyı doğru düzgün yapamadık, bir yandan da acıktık. Hem huzur bulacağımız hem de uyuyabileceğimiz bir yere gitmek istedik. Bunun içinde Nehirevi Tesisleri yardımımıza yetişti. 

Başlangıç parkurun hemen başından aşağıya doğru tabelası mevcut. 1 km. kadar toprak yoldan iniş gerçekleştirerek tesise varıyorsunuz. Tesis ve çevresi için söylenecek bir söz bulamıyorum gerçekten harika. Bungalov evlerinden, Melen Nehri üstü oturma yerlerine, asma köprülerinden şark köşesine kadar hemen hemen her şey düşünülmüş. Bungalov evlerinin fiyatları 200 TL. den başlıyor.

Bizde hemen nehre karşı gölgeliklerin altındaki masalardan birisine konuşlanıyoruz ve kahvaltı siparişi veriyoruz. Fiyatlara gelince açık büfe kahvaltı 25 TL. serpme kahvaltı ise 30 TL. dir. İkisi arasındaki 5 TL. lik fark ise melemen ve patates kızartmasından kaynaklanıyor. Tercih sizin. Kahvaltının ardından 40 derecenin üzerindeki sıcaklarda bisiklet sürmemek için üstü kapalı barakalara geçerek burada öğlen uykusuna yatıyoruz. 

Burada Düzce Bisiklet Spor Kulübü bisiklet dostları ile karşılaşıyor koyu bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Kendilerine hoş sohbet ve arkadaşlıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Saat 17:00 kadar burada vakit geçirdikten sonra tekrar güneş kremlerimizi sürerek dönüş yoluna geçiyoruz. Dokuz Değirmen Köyüne varıp 6 asırlık çınar ağacının gölgesinde ve içerisinde çay içmeden dönmek olmaz diyerekten mola veriyoruz. 

Molamızın ardından tarihi su değirmenini de görmek istedik ama kapalı olduğundan bu güzellikten mahrum kaldık. Ne diyelim sağlık olsun. Unutmadan Cumayerinden şelaleye kadar olan 9 km. lik yol boyunca bir çok doğal kaynak suyu mevcut. Şelaleye en yakın bakkal ise 5 km. mesafededir. 

Adapazarı’ndan şelaleye gidene kadar bir çok yokuş çıkmıştık, şimdi ise yine yokuş çıkacağız ama inişimiz daha fazla olacağından dönüş yolculuğumuz daha keyifli ve seri geçti. İsmail’in 1 kere lastiğinin patlaması dışında herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu turda İsmail KARSLI bana eşlik etti. Kendisine teşekkür ediyorum. Bir daha ki turlarda görüşmek dileğiyle

Harmankaya Şelalesi (1).jpg
Harmankaya Şelalesi (10).jpg
Harmankaya Şelalesi (11).jpg
Harmankaya Şelalesi (12).jpg
Harmankaya Şelalesi (13).jpg
Harmankaya Şelalesi (14).jpg
Harmankaya Şelalesi (15).jpg
Harmankaya Şelalesi (16).jpg
Harmankaya Şelalesi (17).jpg
Harmankaya Şelalesi (2).jpg
Harmankaya Şelalesi (3).jpg
Harmankaya Şelalesi (4).jpg
Harmankaya Şelalesi (5).jpg
Harmankaya Şelalesi (6).jpg
Harmankaya Şelalesi (7).jpg
Harmankaya Şelalesi (8).jpg
Harmankaya Şelalesi (9).jpg