Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aslanlar Barajı Akşam Turu 24 Mayıs 2017

24 Mayıs 2017’nin güneşli en güzel akşamlarından bir tanesinde buluşma noktamız olan Kentpark’a gittim. Bekleme yerimizde otururken aramıza ilk defa katılan Yılmaz abiyle tanışıp sohbet ettik. 1 yıldan beri bisiklete binmediğini, daha önceki yıllarda bisiklete bindiğini, bu turu tamamlayıp tamamlayamayacağını düşündüğünü söyledi. 
Bende bu turun herkese açık ve tüm bisikletlere uygun olduğunu söyledim. Uzun bir aradan sonra mtb bisiklet ile toplamda 50 km. bir parkuru tamamlamak kolay değildir ama Yılmaz abimiz bunu tüm enerji ve samimiyetiyle tamamladı. 

Saat artık 18:30’u gösteriyordu. Gitme vaktimiz gelmişti. İstikametimiz Söğütlü İlçesine bağlı Beşdeğirmen ve Aslanlar Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan Aslanlar Barajıydı.İlk olarak Sakarya’mızın elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayan ENKA Hidro Elektrik Santralinin bulunduğu alana gittik. 

Buranın en güzel yanlarından birisi ise etrafını büyük bir göl ile süslemesiydi. Ayrıca burası balıkçıların uğrak mekanları arasında da yer almaktadır. Görsel olarak, seyir olarak, dileyenler için de piknik alanı olarak uygun şartları sağlamaktadır. Buraya en yakın bakkal, market 1 km. mesafede Taşkısığı Mahallesi içerisinde mevcuttur. Çeşme maalesef yoktur. Toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Balık tutmak içinde uygun.

Burada biraz vakit geçirip fotoğraf çekildikten sonra Harmantepe-Akçakamış Mahalleleri üzerinden Aslanlar Barajına doğru devam ettik. Akçakamış Mahallesinde yer alan Akçakamış Cami’sinde su ve ihtiyaç molası verdik. Burada dikkat çeken en ince ayrıntı ise caminin giriş kapısının her iki cephesinde bisiklet park yerlerinin olmasıydı. Bir ilçe düşünün, o ilçeye bağlı bir mahalle veya köy düşünün, o köyünde bir camisi ve o caminin de girişinde bisiklet park yerlerinin olması, inanın böyle bir şey sadece hayal olurdu. Ama biz bunu burada gördük ve yaşadık. Medeniyetin ulaştığı bu mahalleyi tebrik ediyoruz. 

Su ve ihtiyaçlarımızın ardından başka mola vermeden Aslanlar ve Beşdeğirmen Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan Aslanlar Barajına kadar devam ettik. Baraja vardığımızda bizi yeşil ve günü tamamlamak üzere olan güneş karşıladı. Barajda bir yandan gezerken bir yandan da doğal ortamda yetişmiş az tatlı, az ekşimikli eriklerden tadımlık misali biraz yedik. 

Buraya toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Baraja ulaşımın son 400 mt. si toprak yoldur. En yakın bakkal 1 km. mesafede Beşdeğirmen Mahallesinde mevcuttur. Çeşme ise barajın yakınında olmasa da 600 mt. gibi yakın bir mesafede mevcuttur. Piknik ve mangal yapılabilir. Balık tutmak içinde uygun.

Artık hava iyice kararmaya başlamıştı, bir yandan manzarayı seyrederken bir yandan da bu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyoruz. Barajda 30 dakika kadar vakit geçirdikten sonra geldiğimiz yol güzergahı üzerinden eve dönüş gerçekleştirdik. 
Turun sonunda Yılmaz abiyle ayak üstü turun özeti hakkında sohbet ettikten sonra vedalaştık. Kendisini uzun bir aradan sonra 50 km. pedal çevirerek turu tamamladığı için tebrik ediyorum. Ayrıca bunu bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Kazasız belasız güzel bir akşam turu gerçekleştirdik. Darısı diğer turlara inşallah diyelim. Bir daha ki turlarda görüşmek dileğiyle.

Aslanlar Barajı (1).jpg
Aslanlar Barajı (10).jpg
Aslanlar Barajı (11).jpg
Aslanlar Barajı (12).jpg
Aslanlar Barajı (13).jpg
Aslanlar Barajı (2).jpg
Aslanlar Barajı (3).jpg
Aslanlar Barajı (4).jpg
Aslanlar Barajı (5).jpg
Aslanlar Barajı (6).jpg
Aslanlar Barajı (7).jpg
Aslanlar Barajı (8).jpg
Aslanlar Barajı (9).jpg