Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Mağara Köyü Mağara Turu 10 Eylül 2016

10 Eylül 2016 güzel bir Cumartesi günü buluşma noktamız olan Kentpark'tan hareket ederek 31 km mesafede Söğütlü İlçe sınırları içerisinde yer alan Mağara Köyünde bulunan 470 mt. uzunluğundaki doğal oluşumlardan meydana gelen yaz kış içerisinden su akan doğal mağaraya doğru 7 gönüllü ile düştük yollara.

Adapazarı-Karasu asfalt yolunu takip ederek Demirbey sapağına varmadan önceki petrol ofisini geçince sağ tarafa doğru toprak yoldan Sakarya Nehri boyunca 15 km. civarında Mağara Köyü yol ayrımına kadar ilerliyoruz. Yol boyunca sincaplar gördük, böğürtlenlerden tadımlık olarak biraz atıştırdık. Biz toprak yoldan 4 kişi olarak devam ettik. Diğer 3 kişi ise asfalt yoldan Söğütlü-Yeniköy yolunu takip ederek Mağara Köyüne doğru devam ettiler.

Toprak yol bitiminden sonra Mağara Köyüne doğru dönüş yaparak köy merkezinde yer alan merkez camiinin avlusunda mola veriyoruz. Mola verirken diğer 3 kişilik tayfayı telefonla arayarak nerede kaldınız neredesiniz diye soruyoruz. Cevaben Yavuz abinin lastiği gümlemiş Yeniköy kahvehanesinde mola vermişler, bir yandan çaylarını yudumlamışlar bir yandan da lastiği tamir ediyorlarmış.

Mağara Köyüne varmaları en az yarım saat sürer cevabının ardından bizlerde cami avlusunda oturup dinlenmeye onları beklemeye başlıyoruz. Bekleme esnasında yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışan kara kaplumbağasını fark ediyoruz ve onu elimize alarak biraz seviyoruz. Caminin çeşmesinde onu biraz serinleterek yıkıyoruz. Keyfine diyecek yoktu)))

Yaklaşık olarak 35 dakika sonra diğer tayfada gelerek mağara doğru asfalt yoldan çıkarak 1 km boyunca toprak yoldan hareket ederek mağaranın girişine kadar varıyoruz. Geçen seferki gittiğimizde su seviyesi fena değildi ve mağaranın üst kısımlarında su vardı. Bu sefer durum biraz daha farklıydı ve mağaranın sadece girişinde su vardı ve üst kısımlarında bir çok yerde su öbekleri kurumuştu.

Suların az akması bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Bu mağara gidilebilecek en iyi zamanlardan birisi bol güneşin olduğu kurak dönemlerde gitmek çok daha doğru bir tercih olur. Su seviyesinin az olması demek mağara içerisinde daha uzun mesafelere gidebilmek anlamına geliyor. Mağaranın girişine yer alan şelaleye dayalı merdiven tur sonrasında maalesef ömrünü tamamlıyor. Zaten çıkarken de verim alamamış ipten destek alarak çıkmıştık. Dönüşte de ipi kullanarak aşağıya doğru az inerek atlamak zorunda kaldık.

Mağara içerisi gerçekten doğal oluşumlardan meydana geliyor. Hiçbir şekilde ışık kaynağı yok. Zifiri karanlıklar içerisinde sulardan ve çamurlardan geçmeniz gerekiyor. Mağara içerisinde bol miktarda yarasalar var ama zararsızlar. İçeride hava ve oksijen sıkıntısı yok. Rahatlıkla ilerleyebiliyorsunuz. Mağaranın içerisinden akan su biraz soğuk mağara ise serin oluyor. Üşüme kesinlikle olmuyor bu soğukluk sizi korkutmasın.

Mağaranın içerisi 2-3 metre genişliğinde ve yer yer 20 mt. yüksekliği sahip. Burada gezerken kensinlikle iyi bir ışık sistemine, yedek kıyafetlere ihtiyaç var. Birde sopa bulundurursanız iyi olur. Mağaranın uzunluğu 470 civarında ama biz ancak 250 mt. civarında ilerleyebiliyoruz.

İlerledikçe su seviyesi ve zemin şartları zorlaşıyor ve ekipman gerekiyor. Bizde de bu ekipmanlar olmadığından daha fazla ilerleyemiyoruz. Buraya kadar oldukça keyif alıyoruz. Gördüklerimiz ve mağara içerisinde oluşan doğal likitler adeta bizi büyülüyor. Turizm kazandırılması için çalışmalar başlatıldı ama ne kadar ilerleme kaydedilir bunu zaman içerisinde göreceğiz.

Mağaranın başka çıkışı olmadığından geldiğiz yolu takip ederek mağaradan herhangi bir aksilik yaşamadan çıkıyoruz. Çıkıştan sonra karnımız acıkıyor ve dönüş yoluna doğru hareket ediyoruz. Dönüş yolunda Yenköy yolunu takip ediyoruz ancak organize sanayi bölgesinde büyük araçların geçişi çok olduğundan buradan bisikletlerle geçmek pek mümkün değildi, bu yüzden Hasanfakı yolunu takip ediyoruz. Hasanfakı Köyüne vardığımızda yolumuzun üzerinde yer alan Hasanfakı Baraj Göletine de uğruyoruz. Burada fotoğraflar çekildikten sonra Söğütlü İlçesine doğru karnımızı doyurmak için hareket ediyoruz.

Söğütlü İlçe merkezinde yer alan merkez lokantasında mola veriyoruz aç kurtlar gibi yemek yiyoruz. Herkes açlıktan gebermişçesine 4 tabak yemek yiyordu))). Lokanta için şunu söyleyebilirim. Yemekleri hem bol bol koyuyorlar hemde fiyatları çok uygun. Yemeğin ardından Adapazarına doğru nerdeyse 30 ortalama vererek müthiş hızlarla ve konvoyu bozmadan hep birlikte varıyoruz.

Turun sonunda herkes çok mutlu unutulmaz anılarla birlikte evlerine doğru ayrılıyor. Tekrarını yapmak ve sizlerle paylaşmak adına