Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Efteni Gölü ve Kültür Park Turu 07 Eylül 2016

07 Eylül 2016'nın güzel bir sabahında her zamanki buluşma noktamız olan Kentpark Büyük Değirmenin önünden sabah 08.00 gibi az ama öz 3 gönüllü ile birlikte Düzce İli Gölyaka İlçesi sınırlarında yer alan 67 km. mesafedeki Kültür Park ve Efteni Gölü (Kuş Cenneti)'ne doğru Adapazarı-Hendek-Gümüşova-
Gölyaka istikametini takip ederek hareket ettik.

Erken yola çıktığımız için hava güzel ve sakindi, güneş ise sıcaklığını öğleden sonra göstermeye başlamıştı. Rahat ve keyifli bir günü kazasız ve belasız olarak tamamlamıştık. Ortalama olarak 20 km. ortalama ile birlikte bol yokuşlu inişli çıkışlı ama bir o kadar da düz yolu bulunan düzgün asfalt yollardan hareket ederek Hendek İlçesine varıyoruz.

Merkezden 36 km. sonra Hendek'te çay ve çorba molası veriyoruz. Çıkışımız erken olduğu için kahvaltı yapamayan arkadaşlar genelde oluyor ve bizde de Yavuz abi kahvaltı yapamadan gelmişti, bu nedenle o çorbasını lokantada yudumlarken bizlerde çaylarımızı yudumluyorduk. Siz siz olun kahvaltı yapmadan kesinlikle yola çıkmayın arkadaşlar. Yolun yarısında vücudunuz tamamen iflas edebilir ve bu durum size ciddi zararlar verebilir.

Molanın ardından Gümüşova'ya buradan da Yayakbaşı Mahallesi yol ayrımından sağ tarafa doğru içeriye girerek kestirme yoldan Gölyaka İlçe Merkezine doğru hareket ediyoruz. Yayakbaşı Mahallesi sanırım Abaza Köyü, bunu söylememin nedeni burada bir okul var ilk fotoğrafta da göreceksiniz, kendi gelenek ve göreneklerini okulun duvarlarına işleyerek adeta şaheserler ortaya çıkartmışlar. İnsanın bu ilk öğretim okulunda okuyası geliyor gerçekten.

60 km. pedal çevirdikten sonra Gölyaka İlçesine varıyoruz. Bu ilçe gelecekte il olmaya aday ilçelerden birisi benim düşünceme göre, doğan güzellikleri, termal suları, kuş cenneti ve 105 yüksekliğindeki doğal şelalesiyle geleceğe ışık saçtığını, doğa tutkunlarının buralara akın ettiğini söylemek mümkün. Umarım bu güzellikler yıllarca korunur. İlçeden 7 km. daha ilerleyerek Kuş Cenneti Efteni Gölü'ne varıyoruz.

Bu alan için şunları söyleyebilirim adından da anlaşılacağı üzere etrafı sanırım 25 km. civarında doğal bir kuş cenneti, kuşların uğrak ve konaklama noktası, burası bir koruma alanı, avlanmak kesinlikle yasak. Önümüzdeki sene yani 2017 yılı içerisinde Abant Gölü gibi bir sistem yapılarak gölün tamamının tahta iskelelerle gezilmesi sağlanacakmış, durum böyle olunca girişlerde ücretli olacaktır tabi ki.

Burada bu yıl Orman Bölge Müdürlüğünden kiralama usulü gözetleme kulesinin alt kısmına çay ve sermpe kahvaltı yeri yapmışlar. Fiyatları ise normal seviyede. Ayrı yerde bay-bayan lavabo ve wc var. Çeşmede var. Bunun yanı sıra hem işletmeciye ait oturma masaları yemek yeme masaları var hem de alt kısımda halka açık üstü kapalı banklar oturacaklar var. Araç park sorunu maalesef ki var. Yol kenarına 2 en fazla 3 araç ancak sığabiliyor. Gelecek yıl buna çözüm üreteceklerdir diye düşünüyorum.

Bu eşsiz mekanda çay molası vererek manzaranın ve nilüferlerin havada uçuşan leyleklerin ve kuşların göçlerini seyrediyoruz. Ayrıca burası sakin ve huzur verici bir yer. Sessizlik ve huzur için tam yeri diyebiliriz. burada 1 saat kadar vakit geçirdikten sonra 1 km. mesafede eski adı Kartal Yavası yeni adı Saklıbahçe olarak değiştirilen alabalık tesislerine karnımızı doyurmak için gidiyoruz. Bu tesiste genel ihtiyaç ve yemek molası veriyoruz. Girişi muhteşem ev görüntüsü ve çiçeklerle süslenmiş ama içeriye girdikçe o ihtişamı bir anda kaybediyorsunuz.

durum aynen şöyle oluyor giriş 2016 yılı içerisi 2000 yılı, durum aynen böyle. Bunu kötülemek adına söylemedim. Mekan sahipleri buraya biraz görsellik ve çeki düzen verirlerse çok daha güzel olur. Burada balık siparişi veriyoruz ve dere boyunca 500 mt. kadar yürüyoruz. Etrafı kolaçan ediyoruz. nihayetinde yemeklerimiz hazır oluyor ve bizlerde afiyetle karnımızı doyuruyoruz. Yemeğin ardından 13 km. yukarıda 105 yüksekliğinde Güzeldere Şelalesi var, buraya çıkmak istiyoruz ama zamandan dolayı çıkmayı düşünmüyoruz.

Düz yol olsa düşünülebilirdi ama 50 mt.'den 900 mt. sürekli tırmanma olduğundan 2 saat yokuş sürer ve hem bizi yorar hem de ciddi derecede zaman kaybı yaşatır, başka bir turda inşallah diyerek başka bir zaman buraya tur yaparız da bunları sizinle paylaşırız. Güneş gerçek yüzünü konunun başında da anlattığım gibi öğleden sonra gösteriyor. Hava kavurucu sıcaklıkta ve bu sıcakta 67 km. yol kat etmek birde rüzgara karşı hiç akıl işi değil. Bizde bu durumu değerlendirmek adına Gölyaka İlçesi içerisinde 2 km. mesafede Efteni Gölünü'de içerisine alan yıllara meydan okuyan dev ağaçların gölgesinde yeşillikler içerisindeki Kültür Park'a kendimizi atıyoruz.

Kültür Parkta hemen güzel bir alana geçerek çimenlerin üzerine kendimizi salarak yatıyoruz. 2 saat kadar güzel bir uyku çekiyoruz. Kültür Park'da düğün kına gibi ayrıca bir alan var. yürüyüş yollarıda da mevcut. Bakkal var. wc+çeşme de var. Tam dinlenilecek alan ve yüzölçümü oldukça geniş ve büyük bir alan. Burada telle kapalı alanın dışında hayvanlarını otlatan insanları da görmek mümkün. 1000 lerce koyun ve ineği bu alanda görebilirsiniz. Sadece bu hayvanları değil diğer kuş türlerini de burada görmeniz mümkün.

Mola ve uykunun ardından Akyazı İlçesinde Meltem ve Amine'ler bize demlikçe çay ısmarlayacaklarını söyleyerek bizi davet ettiler. Bizlerde ana yoldan saparak Akyazı İlçe Merkezine giriş yaptık. Merkezde buluştuktan sonra demlik çayları sorduk ama ortada çay falan yok. Nerede demlik çaylar diye sorunca kem küm yetişmedi falan dediler. Yazdık bunları kara kaplı deftere))) Buraya kadar geldik birazda açıktık tabi ki, kendimizi merkezde bir kebapçıda buluyoruz. Neye niyet neye kısmet demişler. Davet edildiğimiz yerde yabancı gibi olduk emi. Bunları yazdım bir tarafa Meltem)))) Şaka bir yana burada hoş bir vakit geçirdikten sonra havada karardı karanlığa kaldık ama geçte olsa evin yolunu bulabildik.

Genel olarak turun özetine bakarsak eğer yeşile ve doğaya doyduk. Karnımızda doydu. Az ama öz kişiydik. Kazasız belasız bir turdu. Dostlarımıza da uğrama imkanı bulduk. Bu güzel yerlere tekrar gelmek ve paylaşmak dileğiyle